"Verbeter de wereld, begin bij jezelf!"

Eva en Rosa van Malsen

Voor ons is veganisme de meest duurzame, dier-, mens- en milieuvriendelijke manier van leven. Veganisme is een levenstijl waarbij zover mogelijk wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van dieren voor eten, kleding of andere doeleinden.

Dierenvrienden

Sinds jongs af aan zijn wij al echte dierenvrienden. Maar, zoals bijna elk klein kind, werden we ‘gewoon’ opgevoed met een plak kaas op de boterham en een schnitzel bij de aardappelen. Dat vonden we toen ook hartstikke lekker en we dachten er verder ook niet over na wat er precies achter schuil ging.


Rond de leeftijd van 5 en 9 jaar werden we voor het eerst geconfronteerd met dierenleed door een reclame op tv. En dat maakte een behoorlijke indruk. De knop was meteen om; nooit zouden wij meer een stukje vlees op ons bord hebben, als daar zo’n lieve diertjes voor moesten sterven. Langzaam aan zijn we de stap gaan maken van vegetarisme naar zoveel mogelijk dierlijke producten vermijden, dus ook letten op zuivel, kleding en verzorgingsproducten.

Vlees put de watervoorraad en landbouwgrond uit

Toen wij ons dieper zijn gaan interesseren in het veganisme, is het duidelijk geworden dat het verminderen van dierenleed niet het enige voordeel is. Het eten van vlees is namelijk niet bepaald duurzaam, de aarde houdt het niet erg lang meer vol op deze manier. Vlees put namelijk de watervoorraad en landbouwgrond uit.


Daarnaast zorgen koeien ook voor een enorme methaan uitstoot die de ozonlaag aantast. Om maar even wat voorbeeldjes te noemen; er wordt acht keer zoveel water gebruikt bij het produceren van een runderhamburger als bij een sojaburger. Daarnaast wordt tweederde van alle landbouwgrond op de wereld gebruikt voor het houden van vee. Als we deze landbouwgrond zouden gebruiken voor het verbouwen van groenten, fruit en granen voor menselijke consumptie zouden we veel meer mensen van eten kunnen voorzien.

Gemotiveerd ondanks negatieve reacties

Het is niet altijd makkelijk geweest, we hebben zeker ook tegenslagen gekend. Bijvoorbeeld wanneer we niks konden bestellen op de menukaart, niet mee konden eten met vrienden of ons voormalige lievelingseten moesten opgeven. Daarnaast krijgen we vaak genoeg negatieve reacties en rare gezichten. Tóch blijven we gemotiveerd en hoopvol.


Veganisme wordt steeds gangbaarder en toegankelijker; er is tegenwoordig zelfs veganistische kaas, chocolade en make-up. Dit betekent dus dat er steeds meer vraag is en de maatschappij er actief mee bezig is. Onze droom is natuurlijk dat het gebruik van dieren uiteindelijk niet meer de norm is en iedereen dit zoveel mogelijk vermijdt. Op deze manier kunnen we een betere toekomst voor onze aarde en alles en iedereen die hierop leeft creëren.

Denk eens na over je eetgewoonten

Wij willen iedereen vragen om in ieder geval na te denken over je eetgewoontes en leefwijzen. Kies eens voor een dierproefvrije douchegel of bak eens een lekkere notenburger. Elk klein beetje kan al een heleboel verschil maken voor de aarde, de mens en het dier.


Ben je geïnteresseerd om veganisme te proberen? Kijk eens op www.veganchallenge.nl. Verander de wereld, begin bij jezelf!