Niet weggooien, maar repareren!

Jos Basten en Theo Verhagen, Dorpshuis De Moerkoal

In ons Dorpshuis de Moerkoal in Middelrode draait nu al vijf jaar elke eerste vrijdagochtend van de maand een Repaircafé, het eerste Repaircafé in onze gemeente. Eenmaal per maand komen we hier met een twintigtal vrijwilligers bij elkaar om alles wat de mensen uit Middelrode en omstreken binnen brengen als het even kan te repareren. En dat lukt ons aardig. Zeker tweederde van het aangebodene gaat gerepareerd de deur uit. En dat zijn in die vijf jaar dus al ruim 1.000 dingen, die anders óf een dure reparatie hadden moeten ondergaan maar meestal gewoon weggegooid waren, want professioneel repareren is vaak erg duur.

Duurzaam

Een goed voorbeeld van duurzaamheid dus. Het milieu wordt minder belast omdat we dingen niet weggooien. De mensen profiteren omdat het repareren slechts de prijs van eventuele onderdelen en een vrijwillige bijdrage kost en de economie profiteert omdat producten langer meegaan. En daar is het dus allemaal om te doen. Ook in de Moerkoal in Middelrode, en inmiddels enkele andere Repaircafés in onze gemeente.

Leefbaarheid in Middelrode

Toen we als bestuur van de Moerkoal het idee van het Repaircafé ergens oppikten was er meteen bij iedereen enthousiasme. Het was goed voor veel inwoners van Middelrode, het vervulde een sociale functie. En dat paste dus in de doelstelling van ons Dorpshuis: ‘de leefbaarheid van Middelrode bevorderen’. Wij hebben er vanaf dat moment de schouders onder gezet. We hebben een stimuleringssubsidie van de gemeente gekregen om wat gereedschap te kunnen kopen en we hebben vrijwilligers geworven. En ook bij die vrijwilligers is het enthousiasme nog steeds erg groot. Het is een hechte club vrouwen en mannen waarvan er slechts een paar in de loop der tijd met een hele goede reden zijn vertrokken, en waar er in die periode ook weer een aantal zijn bijgekomen.

Wat is ons Repair Café?

Ons Repair Café is een gratis toegankelijke bijeenkomst die draait om repareren. In de Moerkoal is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook zijn onze zeer deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en -vaardigheden op allerlei terreinen.


Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan we er, soms zelfs samen met de bezoekers, mee aan de slag. En terwijl je zit te wachten kun je in de foyer van de Moerkoal een kop koffie of thee nemen. Of je gaat helpen bij je eigen reparatie of die van iemand anders. Je kunt ook een boek uitzoeken in de bibliotheek van de Moerkoal of aanschuiven bij de Dorpstafel. Er is genoeg te doen op die eerste vrijdagochtend van de maand.

Waarom ons Repair Café?

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatiekennis verdwijnt snel. Maar ons Repair Café brengt daar verandering in! De vrijwilligers leren ook van elkaar, helpen elkaar. En ook de bezoekers zien weer hoe een apparaat er van binnen uitziet, en hoe simpel iets soms te repareren is. Waardevolle praktische kennis wordt zo overgedragen.

Kennis doorgeven

Elke bijeenkomst komen steeds vier (andere) leerlingen van de Herman Jozefschool meehelpen. We leren ze in ons Repaircafé hoe je gereedschap moet gebruiken. Welke sleutel of schroevendraaier moet je pakken om iets voorzichtig open te maken. We laten ze zien hoe dingen er van binnen uit zien. Zo leren zij al op jonge leeftijd dat er meer mogelijk is dan iets maar meteen weggooien en dat dat ook nog eens goed is voor je portemonnee. Zo leveren onze vrijwilligers een bijdrage aan een mentaliteitsverandering. Als dat niet duurzaam is!