Wij staan voor duurzaam ondernemen

Desiree Tooren, kanoverhuur Beekdal

Wij wandelden graag met de hond langs de Aa en zagen hoe mooi Beekdal veranderde in een prachtig natuurgebied. Dit wilden wij heel graag eens vanaf het water bekijken. Zo gezegd zo gedaan, we kochten een kano en zijn vanaf kasteel Heeswijk gaan kanoën naar Berlicum. Vanaf het water was Beekdal nog mooier, het leek op sommige stukken wel een paradijs.

“Als wij zo kunnen genieten van Beekdal dan worden andere mensen daar toch ook gelukkig van? En zo is onze avontuur gestart.”

Respect voor de natuur

Wij hebben veel respect voor de natuur en houden het begin en eindpunt van de kanoroute schoon van afval. Het is heerlijk om te zien dat andere mensen ook genieten van het Beekdal maar helaas nemen ze niet altijd hun eigen afval mee naar huis. We komen bij het opruimen van alles tegen, blikjes drinken, sigaretten pakjes, peuken, wijnflessen, etenswaren, zelfs poep in een plastic zakje...

Wat wij ook veel zien is dat sommige vissers veel afval achterlaten, van maïsblikjes, kant en klare maaltijden tot andere visgerei.

Ook kanoën we wekelijks zelf om afval uit het water te halen en te kijken of er iets veranderd is aan de tocht. We komen dan afval tegen dat bij de stuw blijft hangen, maar ook bijvoorbeeld landbouwplastic, omgevallen bomen na een storm of ophopingen nadat er gemaaid is. Dit melden we dan bij het waterschap zodat ook zij op de hoogte zijn.

ZwerfAfvalPakkers: ZAP project

Het afval namen we in het begin mee naar huis maar dit werd wel een beetje veel van het goede. Helaas past het niet in het beleid van de gemeente om hier afvalbakken te plaatsen. Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen afval. Dat is ook zo, maar toch vind ik het jammer. Als aan het begin- en eindpunt van de route, of bij picknicktafels een afvalbak zou staan, scheelt dat een hoop afval in de natuur.

Via de de wijkmakelaar zijn wij in contact gekomen met het Zapp project. Daar gaan we dan ook het volgende seizoen mee beginnen.

Gevonden voorwerpen

Wij vragen ook aan onze klanten om respectvol om te gaan met de natuur. Neem je eigen afval mee terug en gooi dit niet overboord. Ook onze klanten verliezen wel eens iets onderweg zoals bv een bril, schoen en helaas zelfs een telefoon. Als klanten tijdens hun route een gevonden voorwerp mee terug nemen dan krijgen ze een gratis tocht van ons. Zo kijken mensen ook meer om zich heen tijdens het kanoën en hopen wij dat mensen bewust worden dat afval niet in onze natuur hoort.

Kanoverhuur Beekdal

Vanaf 1 april 2019 zijn wij weer geopend.

Zie www.kanoverhuurbeekdal.nl of kijk op Facebook.