Stappen zetten naar een duurzame woning

Energieteam Met elkaar voor Mekaar

In de afgelopen maanden organiseerde het Energieteam Met elkaar voor Mekaar (MevM) informatieavonden over spouwmuurisolatie. In de dorpen Sint-Michielsgestel, Gemonde, Den Dungen en Berlicum lichtten de vrijwilligers van het Energieteam toe wat isoleren kost en wat het jou aan gasbesparing en extra comfort oplevert. Door het formuleren van de nodige stappen, van ‘je laten informeren’ tot ‘er warmpjes bij zitten’, wil het Energieteam de bewoners uit de gemeente Sint-Michielsgestel het na-isoleren van gevels gemakkelijker maken. Meer dan 200 bewoners bezochten de informatieavonden over de collectieve inkoop van na-isolatie.

Succesvolle acties

In 2014 startte de Energiegroep met een collectieve inkoopactie voor zonnepanelen. In drie opeenvolgende jaren zijn op 144 daken zonnepanelen gelegd. De huishoudens voorzien hiermee in hun eigen elektriciteitsverbruik. Via een app kan de bewoner zien hoeveel kWh de zon opwekt, en hoeveel zij dus bespaart op de energierekening. Het resultaat van de drie actierondes is 2110 zonnepanelen met een opbrengst van 470.000 kWh zonne-energie per jaar. Zo’n zelfde inkoopactie organiseert het Energieteam op dit moment dus weer voor spouwmuurisolatie.


De actie duurt tot 1 februari 2019.

Het succes van deze acties komt voort uit de gedegen voorbereiding die het Energieteam doet. Met bewondering luisteren bewoners op de informatieavond naar de grondige selectieprocedure, die een aanbestedingsprocedure van menig organisatie overtreft. Naast kwaliteit wordt uiteraard ook naar de prijs gekeken. MevM zou MevM niet zijn als er geen twist zou worden gevonden om samen met je buren isoleren aantrekkelijk te maken.

Vleermuizen beschermen

Vorige winter organiseerde het Energieteam een vergelijkbare actie, waarbij 279 woningen zijn geïsoleerd. Omdat tijdens deze eerste actieronde vragen opdoemden over vleermuizen, heeft het Energieteam begin 2018 contact gezocht met een vleermuizenexpert, de natuurgroep Gestel en de gemeente. Samen is vervolgens een subsidieaanvraag gedaan om te kunnen onderzoeken hoe we op een slimme manier het na-isoleren en het behouden van vleermuizen kunnen combineren.


Tijdens de tweede - huidige - isolatieactie bezoekt niet alleen het isolatiebedrijf bewoners die willen na-isoleren, maar ook de vleermuizenexpert. Kosteloos en vrijblijvend. Daarnaast krijgen bewoners een gratis ‘vleerhuis’aangeboden.

Wat heb jij nodig om jouw huis duurzamer te maken?

Wat gaat onze volgende collectieve actie worden? Dat horen we graag van jou! Welke volgende stap zou jij eigenlijk nu willen zetten naar een duurzame woning, maar is voor jou alleen te groot en kunnen we veel slimmer samen aanpakken? Laat het ons weten via de mail info@metelkaarvoormekaar.nl of kom naar het duurzaamheidsevent van de gemeente. Wij zullen daar ook zijn en gaan graag met je in gesprek. Ook als je met ons mee wilt denken of werken aan een nieuwe actie, kun je het ons laten weten.


Ad Bruynel uit Gemonde, Rene van der Burgt en Gerard Verheij uit Den Dungen en Peter van den Heuvel, Bjinse Veenstra en Francis van Zandbrink uit Berlicum ontvangen je met open armen.